Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Foci egy kalitkában?

 

 Igen, ez a Jorkyball! A Jorkyball két térfélre osztott, műfüves borítású, plexifallal és panelekkel határolt pályán játszott új sport, amit eredetileg Gilles Paniez és Pierfrancesco Iazeolla fejlesztett ki, védjegyezte és tette népszerűvé. Az új sportkülönlegesség a hagyományos futballból ered, de alapkarakterének köszönhetően új, más értelmezésbe helyezi azt. A körülbelül 50 négyzetméteres zónákra osztott pályán egyedi szabályrendszer alapján, kiskapura játszanak a kétfős csapatok. A Jorkyball játékosok egyszerre élvezhetik a futball technikai versenyszellemét és egy klasszikus, fedett pályás, illetve szabadtéri körülmények között játszott szabadidősport élményét.

A Jorkyball gyors, taktikát és ötletességet is igénylő sport: a 2 csapat három, 7 gólig tartó szettig játszik, és egy meccs "öldöklő csaták" esetében is csak ritkán tart 45 percnél tovább.
A Jorky egyik legfontosabb taktikai eleme a pálya falainak használata, a mandinerezés lehetőségének minél ügyesebb kihasználása is – a fal így akár csapattársnak is tekinthető.

 

Pályák

Jelenleg öt fajta Jorkyball pályatípus létezik a világon. Minden pályatípus talajborítása műfű, és az összes típus ugyanolyan szabályrendszer alapján van a műfűre festett vonalak alapján felosztva zónákra. A pályák oldala átlátszó plexiből, illetve nem átlátszó, hanem fehér színű, úgynevezett szendvicspanelekből állnak és aszerint térnek el egymástól a típusok, hogy az egyes pályák hány darab plexi, illetve panel falat tartalmaznak.

Szabályok

A Jorky szabályai mindenfajta (testi) érintkezést megtiltanak. A kétfős csapatok célja természetesen az, hogy a pálya alapfalába süllyesztett kapuba (1,10 m x 1,10 m) juttassák a labdát. Egy mérkőzésnek akkor van vége, amikor az egyik csapat megnyer 3 vagy 5 előirányzott szettet. A kezdőrúgást a hátvéd végzi el, a dolga annyi, hogy a szemben lévő falra fellője a labdát úgy, hogy az odafelé ne érje a földet, azaz ne guruljon.

Minden szett az 5. kivételével akkor ér véget, amikor egy csapat 7 gólt szerez. Az 5. szett esetében nélkülözhetetlen a két csapat között a minimum 2 gólnyi gólkülönbség. Ha ez a különbség nincs meg a 11. megszerzett gólnál, (pl. 11/9) akkor minden csapat támadója büntetőket rúg, összesen ötöt, és a szett a legjobbnak lesz odaítélve.

Mindkét csapatot egy támadó és egy védő alkot.

A kiindulási zónában kizárólag a hátvéd tartózkodhat, ha viszont kimegy innen (márpedig kimegy, mert nem kapusról, hanem hátvédről beszélünk), akkor már nem viheti vissza a labdát a biztonságot nyújtó vörös zónába. Előre sem mehet akármeddig, csak a középső vörös zóna félpályát jelző vonaláig, illetve a zóna végét jelzőig, de ha átlépi a felezővonalat, akkor a szabály szerint lőnie kell. A csatár az egész pályán mozoghat, a két kiindulási zóna kivételével mindenhol ott kell lennie. A játék pörgős ritmusának fenntartását célozza az egyik legfontosabb szabály: a labda soha nem állhat egy másodpercre sem.

A két nyert szettig tartó meccs egyik játszmájában védőt játszik az ember, a másikban támadót, ha pedig döntő szettre kerül sor, akkor a játékosok egymás közt dönthetik el, melyik pozícióban játszanak. Játék közben azonban nem lehet helyet cserélni !

Minden beszámolónál, képekkel történú illusztrációnál többet mondhat "maga a valóság".
Ime kisfilmen a Jorkyball!

http://www.youtube.com/watch?v=3XLRJKPkHFo&feature=player_embedded

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.